Heti Online Magazin - 2017-06-13
Heti Online
Székhely: 7400 Kaposvár, Ezredév u. 1.
Telefon: +36-82-511-242 - E-mail: info@adonet.hu - Web: www.hetionline.hu
TARTALOM:
» Elfogadták a jövő évi adócsomagot » Újra megnyílt az innovációs alapból finanszírozott pályázat a budapesti és a Pest megyei vállalkozásoknak » NAV: a diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles » A jegybank ajánlást fogalmazott meg a késedelmes vállalati hitelek rendezésére » K&H: nagyobb profitnövekedést várnak a kkv-k
Elfogadták a jövő évi adócsomagot

Az Országgyűlés elfogadta a kormány jövő évi adócsomagját, amelynek értelmében az internet, a hal és a sertésbelsőség áfakulcsa is 5 százalékra csökken 2018-ban.

A parlament döntése nyomán a fizetővendéglátók a jelenlegi egy helyett 2018-tól már három lakásig vagy üdülőig választhatják a legegyszerűbb és a legnagyobb megtakarítást biztosító tételes átalányadó, amelynek összege szobánként évi 38 400 forint. Újdonság az is, hogy az ingatlant hosszú távon bérbeadóknak a jövő évtől nem kell az egymillió forintot meghaladó jövedelem után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetniük, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót.

A parlament kiszélesítette egyes szociális ellátások jogosulti körét azzal, hogy megemelte a maximális jövedelemhatárt. Egyebek mellett a közgyógyellátási, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsági jövedelemhatára emelkedik 5 százalékponttal.

A továbbiakban ismét megállapítható lesz a megváltozott munkaképességűek rehabilitációs ellátása, továbbá új intézményként vezetik be a kivételes rokkantsági ellátást azok számára, akik nem rendelkeznek kellő biztosítási idővel.

A foglalkoztatási törvény módosításával lehetővé tették a kormányhivatalok állásbörzéinek elszámolását a foglalkoztatási alap terhére.

A döntés értelmében létrejön az önálló szerencsejáték-felügyeleti hatóság is; a szerencsejáték-szervezéssel kapcsolatos hatáskörök megoszlanak az adópolitikáért felelős miniszter, valamint a szerencsejáték-szervezés állami felügyeletéért felelős miniszter között. Előbbi a koncessziós szerződésekkel kapcsolatos teendőket, utóbbi a felügyeletet végzi majd, továbbá irányítja a hatóságot.

Az államháztartási törvényben kiterjesztették a központi illetményszámítás szabályait a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságra.

Az egyesülési jogról és a civilek támogatásáról szóló jogszabály is módosult, ebben pontosították egyebek mellett a közhasznúság szempontjait. 

Egy új, integrált informatikai rendszer miatt szükséges források megteremtése érdekében módosították a bírósági végrehajtásról szóló jogszabályt is.

Egyszerűsítették a devizában kibocsátott állampapírok belföldi elszámolásának szabályait, továbbá pontosították az Eximbank tevékenységi körét, így az a továbbiakban bel- és külföldi kockázati- és magántőkealap is alapíthat vagy csatlakozhat ilyenhez tőkebefektetésen keresztül.

A találmányok szabadalmi oltalmáról szóló jogszabály kiegészítése nyomán adókedvezményt érhetnek el a korai fázisban lévő vállalkozások.

A Ház rögzítette a vendégoktatói ösztöndíjprogram szabályozásának részleteit, továbbá egyszerűsítette és átláthatóbbá tette az engedélyezési eljárásokat a haditechnikai berendezések gyártásáról szóló jogszabályban.

Újra megnyílt az innovációs alapból finanszírozott pályázat a budapesti és a Pest megyei vállalkozásoknak

Ismét pályázhatnak a budapesti és Pest megyei vállalkozások az innovációs alapból finanszírozott, jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák házon belüli kifejlesztésére - közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pénteken.

A tájékoztatás szerint a pályázat első értékelési fordulójában február 15-ig 285 pályázat érkezett be mintegy 67,5 milliárd forint finanszírozási igénnyel, ezért a pályázatok beadását az NKFI Hivatal az értékelés idejére felfüggesztette. Az első forduló támogatói döntései alapján 88 projekt nyert összesen több mint 19 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást, amelynek több mint 80 százaléka mikro-, kis- és középvállalkozásoknak jutott.

A hivatal közleményében hangsúlyozta, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott pályázati konstrukcióban rendelkezésre álló 30 milliárd forintból az első forduló után fennmaradó 11 milliárd forint keretösszegre ismét lehet pályázni 2017. július 15-ig.

Az innovációs alapból finanszírozott pályázat a tudásintenzív, innovatív vállalkozásokat ösztönzi, a konstrukció keretében közép-magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok nyerhetnek el 80 millió és 500 millió forint közötti forrást a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában meghatározott ágazati prioritások valamelyikéhez illeszkedve az önállóan vagy konzorciumi együttműködésben végzett kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységük finanszírozására.

NAV: a diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles

A nyári munkát vállaló diákok bejelentésére, adózásukra - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken

A közlemény szerint a diákmunkával szerzett személyi jövedelemadó (szja) mértéke 15 százalék, amit a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó béréből. Ha munkaviszonyban, vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie.

A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. A munkavállaláshoz adóazonosító jel szükséges, amit a NAV-nál kell igényelni - tette hozzá a hivatal.

A NAV felhívta a figyelmet arra is, hogy a munkavégzésről szóló megállapodás előtt célszerű a leendő munkáltatót ellenőrizni a NAV honlapján, a munkaviszony létesítésekor pedig ragaszkodni kell az írásban megkötött munkaszerződéshez. A diákok egyszerűsített foglalkoztatásban is dolgozhatnak, ebben az esetben nem kötelező az írásba foglalt szerződés.

A munkaviszony létrejöttét a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-hoz, illetve a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, amelye a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezet ellenőrzéséhez - írták.

A jegybank ajánlást fogalmazott meg a késedelmes vállalati hitelek rendezésére

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) új ajánlást bocsátott ki a pénzügyi intézményeknek a fizetési nehézségekkel küzdő vállalati adósok helyzetének rendezésére, a nemteljesítő vállalati hitelek kialakulásának megelőzésére - közölte a jegybank pénteken

A közlemény szerint jelentős, mintegy 600 milliárd forint a nemteljesítő vállalati követelések értéke a hitelintézeti szektorban.

A jegybank ajánlja többek között a tartozás jogi úton történő behajtása előtti egyezséget, a hitelek átstrukturálását egyénre szabott pénzügyi megoldásokkal.
Fizetési nehézség esetén alapvető jegybanki elvárás a mielőbbi kapcsolatfelvétel az adósokkal, a megoldáskeresést segítő folyamatos tájékoztatás, illetve az adóst együttesen finanszírozó intézményeknél - a koordináló és vitarendező feladatokat is ellátó - hitelezői kollégium létrehozása.

A sikeres megegyezést elősegítheti, ha a felek érdekeik képviseletére - akár közös megbízottként - független szaktanácsadót is igénybe vesznek - áll a közleményben.

A jegybanki ajánlás előremutatónak tartja, ha a hitelezők az adósokkal történő megegyezésig tartózkodnak a fedezetérvényesítéstől, a követelések jogi behajtásától, illetve haladékot biztosítanak.

A haladék időtartama alatt a hitelezők - a megoldási javaslatok előkészítése érdekében - felmérik az adós pénzügyi helyzetét és egyéb körülményeit.

Az MNB elvárja, hogy a fizetést helyreállító hitelezői javaslat az adósok megoldást kereső javaslatait is figyelembe vegye. Az átstrukturálás akkor tekinthető hatékonynak, ha az adós előreláthatólag teljesíteni tudja majd valamennyi, a megegyezést követően fennmaradó fizetési kötelezettségét - hangsúlyozza a jegybank közleményében.

Az ajánlás alkalmazását a jegybank 2017. november 27-től várja el.

A szabályozás elkészítését széles körű érdekképviseleti konzultáció és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal közös szakmai munka előzte meg - írta az MNB.

K&H: nagyobb profitnövekedést várnak a kkv-k

A kis- és középvállalkozások (kkv) az előző negyedévi felméréshez hasonlóan 5,5 százalékos árbevétel-növekedésre, ugyanakkor az előző negyedévi 3,2 százaléknál nagyobb, 3,6 százalékos profitnövekedésre számítanak a következő egy évben - derül ki a K&H kkv-bizalmi index csütörtökön közzétett legfrissebb adataiból.

A friss felmérés szerint az éves árbevétel nagysága alapján eltérés van a vállalkozások pénzügyi jövőképében. A mikrovállalkozások átlag alatti, 5,1 százalékos, illetve 3,3 százalékos növekedést várnak az árbevételben és a profitban. Ezzel szemben a kisvállalkozások 5,5 százalékos és 3,4 százalékos növekedéssel terveznek, míg a 300 millió forint éves árbevételt meghaladó középvállalatoknál jóval az átlag fölötti a várakozás, azok 8,7 százalékos árbevétel-növekedést és 6,9 százalékos nyereségbővülést várnak.

A közlemény szerint a várt pénzügyi eredményekben eltérések mutatkoznak attól függően is, hogy hol működik a cég. A kelet-magyarországi cégek jóval kedvezőbben látják a következő egy évet. Az alföldi kkv-k 7,1 százalékos, illetve 4,9 százalékos; az észak-magyarországi vállalkozások pedig 6,3 százalékos árbevétel-növekedést és 4,7 százalékos profitbővülést becsülnek - olvasható az összegzésben.

A K&H és a GfK Magyarország 2004 óta készíti a negyedéves kkv-bizalmi index kutatást, 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével. A legutóbbi felmérés 2017. február 22. és március 7. között történt.

Hirdetés

Cégmenedzselés - az ügyvezetők lapja
A sikeres cégvezetés módszertana hónapról hónapra
www.cegmenedzseles.hu 

A hírlevélben közölt információk kizárólag a tájékoztatást szolgálják, nem minősülnek tanácsadásnak. Készült az Adonet.hu Zrt. közreműködésével.