Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Helyi adó számítás komplex módszerrel


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szetei 2024-04-24 17:18:19

T. Szakértő!
HIPA számítás kapcsán kérném a segítségét. Adott egy teherfuvarozással foglalkozó Kft, amelyik a helyi adóját a komplex megosztásos módszerrel állapítja meg. Székhelye „A” városban van, telephelyei pedig „B” és „C” városokban. „A” és „B” városban 2 % a helyi adó mértéke, „C” városban viszont mentesség van. A Kft-nek 90 munkavállalója van, ebből 60 tgk.sofőr. A székhelyen nem végez bevételszerző tevékenységet, ott székhelyszolgáltatást nyújtónál van bejegyezve. „B” városban található meg a telephely és az iroda, de ezt szívességi alapon használja (másik Kft- a tulajdonos). Itt folyik az autók szervízelése és az adminisztrációs munka, fuvarszervezés. Ez a központi ügyintézés hrlye a munkavállalók munkaszerződése szerint. „C” városban van a tgk-k többségének a tárolási helye a forgalmi engedélyek és a fuvarozói engedélyek alapján. Itt egy üres területet bérel a cég.

Hogyan szabályszerű a helyi adó számítása, 1-es vagy 2-es technika szerint, vagy esetleg más módszert kellene alkalmazni?

1. módszer:
Személyi jell.ráfordítással arányos megosztás módszer esetén a székhelyre kizárólag az ügyvezető bérét, járulékait vesszük figyelembe, majd az összes többi bért + járulékot a „B” városnál. „C” város esetében nulla. Eszközérték arányos megosztás módszere esetén a székhelyre az ügyvezető telefonjának és laptopjának écs-jét (+ nullára leírt TE 10 %-át), „C” város esetében az ott tárolt tgk-k écs-jét (+ nullára leírt TE 10 %-át), „B” város esetében pedig az összes többi, nem tgk. eszköz écs-jét (+ nullára leírt TE 10 %-át). A felmerült bérleti díjakat ahhoz a városhoz számoljuk, ahol azok felmerültek. Ezekből képezzük a komplex arányszámokat.

2. módszer:
Személyi jell.ráfordítással arányos megosztás módszer esetén a székhelyre kizárólag az ügyvezető bérét, járulékait vesszük figyelembe, „C” városra az ott tárolt tgk-at vezető sofőrok bérét és járulékait, majd a „B” városnál az összes többi munkavállaló bérét és járulékát. Eszközérték arányos megosztás módszere esetén a székhelyre az ügyvezető telefonjának és laptopjának écs-jét (+ nullára leírt TE 10 %-át), „C” város esetében az ott tárolt tgk-k écs-jét (+ nullára leírt TE 10 %-át), „B” város esetében pedig az összes többi, nem tgk. eszköz écs-jét (+ nullára leírt TE 10 %-át). A felmerült bérleti díjakat ahhoz a városhoz számoljuk, ahol azok felmerültek. Ezekből képezzük a komplex arányszámokat.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-04-27 07:01:02

Kedves Kérdező,
Az [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra