Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Saját tőke rendezés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

MMónika 2024-05-08 20:28:05

Kedves Attila!

Azt szeretném kérdezni, hogy egy épületek tervezésével foglalkozó Kft. a projekt elszámolási bevétel elhatárolási kötelezettsége miatt, a hosszan elnyúló tervezéseknek köszönhetően jelentősen veszteséges lett.
A jegyzett tőke és az eredménytartalék ellenére is a saját tőke állománya -46 M forint lett.
Azt olvasom a 2006. évi IV. a gazdasági társaságokról szóló törvény 51. § (1) bekezdésében  „Ha a gazdasági társaság a számviteli törvény szerinti beszámolójában foglaltak alapján egymást követő két teljes üzleti évben nem rendelkezik a társasági formájára kötelezően előírt jegyzett tőkének megfelelő összegű saját tőkével és a társaság tagjai (részvényesei) a második év számviteli törvény szerinti beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül a szükséges saját tőke biztosításáról nem gondoskodnak, a gazdasági társaság köteles e határidő lejártát követő hatvan napon belül elhatározni más gazdasági társasággá való átalakulását, vagy rendelkeznie kell jogutód nélküli megszűnéséről. „
Segítsen nekem kérem jól értelmezni, hogy akkor ez a 2 év azt jelenti, hogy nem szükséges a 2023. év Beszámolójának elfogadásakor intézkedést elhatározni, hanem elegendő lesz a 2025. éves Beszámoló elfogadásakor, azaz 2026-ban intézkedni?
Van olyan paragrafus vagy bármilyen törvényi rendelkezés, ami ezt tiltaná?
Nem szeretnék olyan tanácsot adni, ami miatt a vállalkozás léte veszélybe kerülne, de biztosan jól jön nekik ez az időszak, amivel időt nyerhetnének, mert a terveik szerint a következő időszakban a projektek befejezésével ez magától is rendeződne.

Köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel, M. Mónika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-05-17 05:47:31

Kedves Mónika,
- Önmagában a projektelszámolás szabályainak alkalmazása nem kellene, hogy veszetséget okozzon, de ettől még a saját tőke [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra