Hírek
SZJA kategória hírei

Adózás az egyszerűsített foglalkoztatásban szerzett jövedelem után

SZJA

Egyszerűsített foglalkoztatásnál – alapesetben – a közterhet a munkáltatónak kell megfizetnie, munkavállalónként, a munkaviszony minden naptári napja után. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a munkavállalónak is keletkezik plusz kötelezettsége.

Adóvisszatérítés nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagság után

SZJA

Az önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztári tagsággal, nyugdíj-előtakarékossági számlával, vagy nyugdíjbiztosítással rendelkezőknek az eSzja portálon nemcsak a befizetendő vagy visszaigényelhető adójukat célszerű ellenőrizniük, hanem dönteniük kell az öngondoskodást szolgáló befizetések utáni adóvisszatérítésről is. Nyilatkozni kell arról, hogy melyik számlára érkezzen az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetésekre összesen járó, legfeljebb 150 ezer forintos kedvezmény. A nyugdíjbiztosítással, illetve nyugdíj-előtakarékossági számlával is rendelkezőknél akár a 280 ezer forintot is elérheti az szja-visszatérítés

Adóról való rendelkezés a nyugdíjbiztosítások díja után

SZJA

Az Szja tv. 44/C. §-ában foglalt rendelkezés lehetőségének célja, hogy az egyéni nyugdíjcélú megtakarításokat ösztönözze.

Rendelkezés nyugdíj előtakarékossági számlára (NYESZ-R rendelkezés)

SZJA

A nyugdíj-előtakarékossági számla-tulajdonos magánszemély az adóbevallásában tett nyilatkozat alapján rendelkezhet az adóévben általa nyugdíj-előtakarékossági számlára forintban befizetett összeg 20 százalékának, az összevont adóalapja adójának az adókedvezmények levonása után fennmaradó részéből történő átutalásáról. [Szja tv. 44/B. § (1) bekezdés]

Szja: Önkéntes pénztári számlára történő rendelkezés

SZJA

Az adóbevallási tervezettel összefüggő eljárásban a magánszemély adó feletti rendelkezésének minősül az állami adó- és vámhatóság által elkészített és az adóbevallási tervezetben feltüntetett 44/A-44/E. § szerinti nyilatkozat is, ha a magánszemély az adóbevallási tervezetet az adóévet követő év május 20-ig nem egészíti ki, nem javítja, bevallási kötelezettségét más módon nem teljesíti. Eszerint, ha a NAV az önkéntes kölcsönös biztosító pénztáraktól, a nyugdíj-előtakarékossági számlavezetőktől, biztosítóktól beérkező adatszolgáltatások alapján a bevallási tervezetben feltünteti a rendelkezéssel összefüggő adatokat, akkor az az adózó rendelkezésének minősül abban az esetben is, ha azt az adózó nem javítja, nem egészíti ki.

Szja-bevallási infók

SZJA

Ha a bevallásban szerepel fizetendő személyi jövedelemadó vagy fizetendő szociális hozzájárulási adó, és ezek együttes összege nem több 500 ezer forintnál, akkor - az egyéni vállalkozók és az áfás magánszemélyek kivételével - akár 12 havi pótlékmentes részletfizetést is kérhetnek az adózók idén, amit a bevallásban vagy a kiegészítő nyilatkozatban kell jelölni. Az első részlet befizetésének határideje május 21-e.

A személyi kedvezményhez orvosi igazolásra van szükség

SZJA

A háziorvosoknak, szakorvosoknak a tavaly kiállított, személyi kedvezményre jogosító igazolásokról január 31-éig kell elektronikusan adatot szolgáltatniuk a NAV-nak.

Tudnivalók az 1+1 százalékos felajánlásról

SZJA

A rendelkezőnyilatkozat akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a benyújtható a NAV-hoz a "23EGYSZA" lapon május 21-éig. Az szja 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás), a NAV webes kitöltő programjában lehet

Az illetőség szabálya a magánszemély külföldről származó jövedelme esetén

SZJA

Bár az Szja törvény szabályai alapján minden magyar állampolgár magyar adóügyi illetőséggel bír - de ha van az érintett másik országgal kettős adóztatási egyezmény - akkor nem az Szja törvény, hanem az egyezmény rendelkezései alkalmazandók.

Külföldi sporteseményre szóló belépő juttatása

SZJA

A munkáltató, kifizető adóévente, legfeljebb a minimálbér összegéig adhat adómentesen ugyanazon magánszemélynek ingyenesen vagy kedvezményesen, a Sporttörvény[1] hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegyet, bérletet.[2] Az adómentesség akár külföldön megrendezett sportrendezvényre szóló belépő juttatásakor is alkalmazható.

Ajánljuk az Őstermelők és családi gazdaságok kézikönyve 2024-es kiadását

SZJA

Kiadványunkkal áttekinthetők az őstermelőket, családi gazdaságokat terhelő ügyviteli, adózási, jogi, szervezeti feladatok és kialakítható a saját ügyvitel helyes rendje. Bemutatjuk azőstermelőket érintő 2024-es változásokat is, amelyek a minimálbér emelésén túl alapvetően a kistermelőként is működő őstermelőket érintik.Önadózó előfizetőknek 20 % kedvezménnyel. Megrendelés és további információ: Önadózó Webáruház - https://www.onadozo.hu/webaruhaz/szakkonyvek-1/ostermelok-es-csaladi-gazdasagok-kezikonyve-2024-373

NAV: a személyijövedelemadó-kedvezmények utólag is érvényesíthetők a bevallásban

SZJA

A kedvezmények között van a 25 év alatti fiatalok, a 30 év alatti anyák, a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, az első házasok, valamint a személyi és a családi kedvezménye is.

Az szja-bevallási tervezetek átnézésére hívja fel a figyelmet az adóhivatal

SZJA

A személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani; a jóvá nem hagyott tervezetek az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek tervezetének kivételével május 21-én automatikusan bevallássá válnak - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

NAV: online a legegyszerűbb az szja-bevallási tervezetek elfogadása

SZJA

Az eSZJA-oldalon megújult a kitöltőprogram. Az újdonságok kevesebb adminisztrációt és az adózóra szabott felületet kínálnak 2024-ben. A kedvezmények adózóspecifikusan jelennek meg, például a 25 év alattiak kedvezménye csak a 25 évnél fiatalabb adózók számára látható. A navigáció logikusabb és egyszerűbb, áttekinthetőbb például a felület baloldali panelje, ami tartalomjegyzékként sorolja fel az egyes bevallási témaköröket, jövedelemtípusokat.

Bevallási tervezet keigészítése az ingatlanértékesítés jövedelmével

SZJA

Ha az értékesítés bevételéből jövedelme keletkezik, akkor azt a bevallásban fel kell tüntetni. A bevallási tervezet a kifizetők, munkáltatók által megküldött adatokat tartalmazza, ezért az ingatlanértékesítésből származó jövedelem a bevallási tervezetben nem szerepel.Ezért a bevallási tervezetet módosítani kell.

Teendők az szja bevallási tervezettel

SZJA

Szerkesztenie kell a tervezetet az egyéni vállalkozónak, (kivéve, ha 2023-ban tevékenységét egész évben szüneteltette, vagy az egész évben katás vállalkozó volt), a mezőgazdasági őstermelőnek és az áfás magánszemélynek. .

Szja bevallás: hogyan kell kérni a visszaigényelhető szja-t?

SZJA

A visszaigényelt adót a bevallás beérkezésétől, a módosított bevallási tervezet jóváhagyásától, beküldésétől számítva 30 napon belül utalja ki a NAV. A 30 nap számításánál figyelembe kell venni az esetleges postai kézbesítés átfutási idejét is.

NAV: március 18-áig kérhetik az adózók az szja-bevallási tervezet postázását

SZJA

Március 18-áig kérhetik az szja-bevallási tervezet postázását azok az adózók, akik nem szeretnének az online ügyintézés lehetőségével élni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

30 év alatti anyák kedvezményére való jogosultság

SZJA

Olyan esetben, ha az anya 2022-ben betöltötte a várandósság 91. napját, gyermeke pedig a 30. életévének betöltése után született meg 2023-ban, akkor az anya 2023 januárjában, az átmeneti szabály szerint már jogosult a 30 év alatti anyák kedvezményére.

Bejelentkezési kötelezettség nélkül végzett bérbeadási tevékenység

SZJA

A rendszeres bevételszerző tevékenység miatt a természetes személy adóalanykénti bejelentkezés és adószám hiányában is alanya az általános fogalmi adónak, ezért az Áfa tv-ben meghatározott bizonylatot kell kibocsátania. Adómentes ingatlan-bérbeadás esetén számla helyett a számvitelről szóló törvény szerinti számviteli bizonylatot is elegendő kiállítania.


Vissza az előző oldalra